I. INFORMAȚII GENERALE
ELECTROMETALURGIE S.R.L. este o societate cu răspundere limitată, înmatriculată și funcționând în conformitate cu legile din România, cu sediul social în localitatea Mediaș, strada Stadionului, nr. 92, județul Sibiu, România, înregistrată la Oficiul Registrului Comerțului Sibiu sub nr. J32/1003/2006, cod unic de înregistrare 18839170, înregistrată în scopuri de TVA (RO) Site-ul online https://www.electrometalurgie.com/ cuprinde orice fel de informații (texte, poze, baze de date, produse, preturi, logo-uri, reclame), care constituie conținutul magazinului online https://www.electrometalurgie.com/shop/, proprietatea societății ELECTROMETALURGIE SRL.
Orice preluare a conținutului (integrală sau parțială) în alte scopuri decât în interes personal este sancționată de legislația privind drepturile de proprietate intelectuală. Informațiile oferite în cadrul prezentului site sunt în limba fără a exclude prezentarea acestora și în alte limbi.
- Definiții ale termenilor contractuali: ELECTROMETALURGIE SRL acceptă încheierea contractelor la distanță prin mijloace electronice și se obligă, astfel, să respecte legislația aplicabilă încheierii, validității și efectelor juridice ale acestor contracte. În cuprinsul prezentului document, următorii termeni folosiți cu majuscule vor avea, dacă din context nu rezultă altfel, înțelesurile specificate mai jos.
UTILIZATOR: orice persoană fizică/juridică care vizitează și/sau interacționează cu site-ul ELECTROMETALURGIE SRL.
VÂNZĂTOR: societatea ELECTROMETALURGIE SRL (denumită în continuare ”Societatea”) cu următoarele date de identificare: CUI RO18839170, Nr. ORC J32/1003/2006, cu sediul în str. Stadionului 92, județul Sibiu, România, înregistrată la Oficiul Registrului Comerțului Sibiu sub nr. J32/1003/2006, cod unic de înregistrare 18839170, înregistrată în scopuri de TVA (RO)
CUMPĂRĂTOR/CLIENT: Orice persoană juridică care plasează o comandă în magazinul online https://www.electrometalurgie.com/shop/ și care a acceptat termenii și condițiile prezentului contract la distanță.
MAGAZINUL ONLINE: pagini web aparținând ELECTROMETALURGIE SRL, care se afla la adresa https://www.electrometalurgie.com/, respectiv la adresa https://www.electrometalurgie.com/shop/, prin intermediul căruia cumpărătorul/clientul are acces la informații privind produsele oferite spre vânzare de către ELECTROMETALURGIE SRL. În magazinul online ELECTROMETALURGIE SRL sunt puse la dispoziția cumpărătorilor spre vânzare produsele noastre care pot avea mai multe statusuri în funcție de disponibilitate și de solicitările individuale sau particularizate ale clienților.
BUNURI: produse puse la dispoziția compărătorului spre vânzare de către vânzător prin intermediul magazinului online ELECTROMETALURGIE SRL.
COMANDA ONLINE: comunicare online dintre vânzător și cumpărător, prin care cumpărătorul își manifestă intenția de a achiziționa bunuri de la vânzător, pe care acesta din urmă este de acord să le livreze, iar cumpărătorul este de acord să le plătească. Pentru produsele care nu se află în stocul curent de marfă sau pentru produsele individualizate, vânzătorul le poate produce în urma solicitării clientului, dar timpul estimativ de livrare pentru astfel de comenzi se va stabili de comun acord cu clientul la momentul încheierii contractului.
COMANDA CONFIRMATĂ: comanda efectuată online prin intermediul magazinului https://www.electrometalurgie.com/shop/ de către un cumpărător ale cărui date de identificare și detalii cu privire la comanda sa au fost validate prin mesaj la adresa de email a clientului sau telefonic ca urmare a contactului dintre acesta și operatorul serviciului suport clienți ELECTROMETALURGIE SRL.
CLIENT NOU: client care intenționează să achiziționeze produse din magazinul online https://www.electrometalurgie.com/shop/ pentru prima dată și care necesită o validare telefonică a comenzii efectuată de către operatorul serviciului suport clienți desemnat de către ELECTROMETALURGIE SRL.
- Condiții contractuale: Următoarele condiții de vânzare și livrare se aplică exclusiv în relațiile comerciale cu clienții Societății (ELECTROMETALURGIE S.R.L., o societate cu răspundere limitată, înmatriculată și funcționând în conformitate cu legile din România, cu sediul social în localitatea Mediaș, strada Stadionului, nr. 92, județul Sibiu, România, înregistrată la Oficiul Registrului Comerțului Sibiu sub nr. J32/1003/2006, cod unic de înregistrare 18839170, înregistrată în scopuri de TVA (RO); denumită în continuare „Societatea”).
Toate activitățile de vânzare, livrări, precum și dacă este cazul prestări de servicii se derulează în temeiul contractelor încheiate de părți în formă scrisă. Acceptarea la plată a facturilor Societății include și acceptarea prezentelor condiții. Condițiile generale ale clientului au valabilitate doar în măsura în care Societatea și-a exprimat explicit consimțământul în scris.Pentru parcurgerea cu succes a procesului de comandă, clientul se obligă ca toate datele de contact furnizate de acesta să fie complete și corecte. Dacă este cazul, pentru finalizarea cu succes a comenzii cumpărătorul poate fi contactat de către vânzător prin mijloacele disponibile agreate de acesta odată cu furnizarea datelor de contact. În vederea încheierii contractului, clientul va completa formularul de contact ce se regăsește pe site și îl va trimite pe adresa de e-mail a Societății: info@electrometalurgie.ro. ELECTROMETALURGIE SRL este deținătorul tuturor drepturilor de proprietate intelectuală asupra magazinului online, respectiv asupra mărcilor, designului, funcționalităților site-ului, imaginilor și specificațiilor tehnice. Conținutul publicat în magazinul online ELECTROMETALURGIE SRL are caracter orientativ și prezintă informații despre produsele comercializate de acesta, precum și alte date considerate de ELECTROMETALURGIE SRL ca fiind de interes pentru clienți. Caracteristicile produselor standard (dimensiuni, compoziție, densitate, etc.) prezentate pe site, sunt puse la dispoziție de către ELECTROMETALURGIE SRL la prețurile afișate. Produsele efectiv comandate pot diferi sub aspectul unor caracteristici (ex. nuanțe de culoare, aspect ambalaj, etc.) de aspectul real al produsului, în funcție de lotul în care au fost fabricate, fără a afecta însă utilizarea acestora. În vederea derulării contractului la distanță în bune condiții, ELECTROMETALURGIE SRL, în baza acordului exprimat de client, poate contacta clientul pe e-mail sau telefonic, dacă în urma interacțiunii cu site-ul acesta completează datele de identificare și contact. Scopul în care va fi contactat clientul este de a solicita în mod expres orice informație pentru ducerea la bun sfârșit a procesului de comandă.
- În privința devizelor estimative, a desenelor și a altor documente (denumite în continuare „documente”) întocmite/elaborate de către Societate cu orice scop, Societatea își rezervă, fără a fi permisă nicio limitare, dreptul de valorificare a dreptului de proprietate și a dreptului de autor. Este permisă punerea la dispoziție a ”documentelor” către terți doar cu acordul prealabil, formulat în scris, al Societății, însă acestea (documentele) vor fi restituite de îndată la cererea Societății, în cazul în care Societății nu i s-a acordat comanda. Tezele anterioare ale prezentului articol se aplică în mod corespunzător și cu privire la documentele clientului; cu titlu de excepție documentele clientului pot fi puse la dispoziția acelor terți cărora Societatea le-a efectuat deja livrări.
II. Livrările
- Livrările parțiale sunt admisibile dacă sunt rezonabile pentru client.
- Societatea își rezervă dreptul, prin excepție de la paragraful anterior (II. 1.), să livreze cu 5% mai mult sau mai puțin decât cantitatea prestabilită de părți. În cazul livrării unor cantități mai mari sau mai mici prețul va fi modificat în mod corespunzător.
- Livrarea este gratuită pentru comenzile în valoare de peste 500 lei valoare netă, pentru livrare de bare dreptunghiulare sau alte tipuri de bare și este disponibilă la cerere. Livrarea se va realiza prin curier sau printr-un alt mijloc de transport stabilit de către Societate.
- Pentru comenzile în valoare de până la 500 lei, livrarea se va asigura de către client sau, la cererea clientului și pe costul acestuia, de către Societate, în oricare din modalitățile prevăzute la paragraful anterior, teza a doua (II. 3).
III. Prețuri
- Prețurile pentru toate produsele standard sunt afișate pe site-ul Societății. Prețurile sunt valabile conform condiției comerciale (INCOTERMS 2020) EX WORKS (localitatea Mediaș, județul Sibiu; sediul social al Societății), nefiind incluse costul ambalajelor, taxelor vamale, asigurărilor, taxelor fiscale (ex: TVA, etc.), ori comisioanelor bancare.
- Pentru produsele solicitate de client pe bază de comandă, care nu întrunesc dimensiunile sau caracteristicile standard, prețul va fi cel inserat în contractul încheiat cu clientul.
- Comanda minimă este de 250 lei.
- Orice cheltuieli suplimentare cauzate Societății de plata anticipată a produselor sunt în sarcina clientului, exceptând situația în care părțile convin altfel.
IV. 1.Condiții de plată / 2. Compensare
- Condiții de plată
- Plățile se efectuează direct în contul bancar al Societății, comisioanele fiind în sarcina clientului.
- Pentru primele trei comenzi efectuate de un client nou, plata se efectuează în avans, la momentul confirmării comenzii și a obligației de plată.
- Pentru clienții existenți în baza de date a ELECTROMETALURGIE SRL plata se va face, în baza facturii, în termen de 14 zile calendaristice de la data emiterii facturii.
- Clientul este de drept pus în întârziere de la data scadenței obligației de plată.
- Compensare
- Clientul poate să facă compensări doar pentru creanțele ce au fost stabilite de comun acord de către părți sau în temeiul unor hotărâri judecătorești definitive.
- Compensația operează de plin drept de îndată ce există două datorii certe, lichide și exigibile, oricare ar fi izvorul lor, și care au ca obiect o sumă de bani sau o anumită cantitate de bunuri fungibile de aceeași natură.
- Compensația este exclusă când:
- creanța rezultă dintr-un act făcut cu intenția de a păgubi;
- datoria are ca obiect restituirea bunului dat în depozit sau cu titlu de comodat;
- are ca obiect un bun insesizabil.
V. Anularea comenzii
- Vânzătorul își rezerva dreptul a anula comanda plasată de client/cumpărător, în oricare din următoarele cazuri:
- cardul/tranzacția nu este acceptat/ă de către banca emitentă;
- plata efectuată prin OP (virament bancar/internet banking), nu a fost procesată în 3 zile lucrătoare;
- livrarea prin curier/mijloacele de transport ELECTROMETALURGIE SRL nu a fost posibilă (ex. clientul nu poate fi găsit de curier telefonic și/sau fizic, la adresa indicată pentru livrarea bunurilor cumpărate, clientul refuză primirea bunurilor, etc.).
- În cazul anulării comenzii urmare a imposibilității de livrare din cauze imputabile clientului și în situația în care costurile livrării au fost suportate de vânzătoare, Societatea este îndreptățită la restituirea de către client a costului transportului.
- Pentru alte cauze de anulare a comenzii, niciuna din părțile implicate nu va pretinde/solicita daune.
VI. Matrițele
- Matrițele rămân în proprietatea Societății. În cazul în care, pentru fabricarea și livrarea unor produse particularizate pe bază de comandă este necesară crearea unor matrițe individualizate/particularizate, cota parte din costul acestora, plătită de către client, se calculează la prețul de cost. Dacă plata cotei părți din costul matrițelor a fost efectuată, Societatea se obligă să nu livreze către terți bunuri produse prin intermediul matrițelor anterior menționate, fără aprobarea clientului; după o perioadă de 5 (cinci) ani în care nu s-au mai efectuat livrări de bunuri produse prin intermediul acestor matrițele, Societatea are dreptul să dispună de ele (ex.: să le înstrăineze, distrugă, etc.).
VII. Dreptul de retenție
- Bunurile livrate rămân în proprietatea Societății până la achitarea lor integrală de către client.
- Clientul poate să uzeze de dreptul de retenție doar dacă Societatea nu-și execută obligația sa ce rezultă din același raport de drept.
Pe perioada exercitării dreptului de retenție clientului îi este interzis a ipoteca bunurile și de a garanta în orice alt mod cu acestea. În caz de credit ipotecar, confiscare sau a altor dispoziții sau intervenții ale terților, clientul trebuie să informeze de îndată Societatea. În lipsa informării clientul va răspunde pentru toate prejudiciile ocazionate Societății.
- În cazul încălcării obligațiilor contractuale de către client, în special pentru întârzierea nejustificată a plății, Societatea este îndreptățită, după ce s-a scurs o perioadă rezonabilă de timp, acordată clientului pentru achitarea datoriei (ce nu va putea depăși 30 de zile), să rezilieze/rezoluționeze unilateral contractul și să recupereze bunurile. În această situație Clientul este obligat să restituie bunurile de îndată.
VIII. Termenele de executare și livrare a comenzii; Întârziere
- Termenele executare și livrare a comenzii stabilite se referă la momentul livrării de la sediul social al Societății, așa cum a fost menționat mai sus (III. Prețuri).
- Respectarea acestor termene este condiționată de primirea la timp de către Societate, din partea clientului, a tuturor documentelor, aprobărilor necesare, în special a planurilor, ca și de respectarea condițiilor de plată și a celorlalte obligații ale clientului. Dacă nu se îndeplinesc la timp aceste condiții prealabile, termenele se vor prelungi corespunzător; prelungirea nu este acceptabilă dacă întârzierile sunt cauzate de către Societate.
- Dacă nerespectarea termenelor este cauzată de forța majoră, cum ar fi (exemplificarea nefiind limitativă) mobilizare generală, război, revoltă sau incidente asemănătoare, cum ar fi (exemplificarea nefind limitativă) grevă, concedieri, atunci termenele limită se prelungesc corespunzător.
- Pentru întârzierile cauzate de către Societate, clientul poate – dacă dovedește că i s-a produs un prejudiciu – să ceară o despăgubire în valoare de 0,5%, pentru fiecare săptămână încheiată a întârzierii, dar nu mai mult de 5%, din prețul pentru acea parte a livrării care nu a putut fi folosită din cauza întârzierii.
- Clientul poate rezoluționa/rezilia de drept contractul, doar dacă întârzierea livrării este cauzată de Societate și aceasta depășește de două ori termenul de executare și de livrare a comenzii convenit de către părți. Rezoluțiunea/rezilierea nu va opera dacă clientul își manifestă voința ca executarea și livrarea comenzii să fie totuși efectuată.
- Dacă expedierea sau predarea se amână la cererea clientului cu mai mult de o lună, după avizarea că produsele sunt gata de livrare, acestuia i se pot calcula pentru fiecare lună începută costuri de depozitare de 0,5% din valoarea produselor depozitate, dar nu mai mult de (în total) 5%. Dovada costurilor de depozitare mai mari sau mai mici rămâne la aprecierea părților contractante.
- În cazul unor „contracte cadru” clientul trebuie să dispună ridicarea în totalitate a mărfii asupra căreia s-a convenit, cel mai târziu la ultimul termen fixat. Dacă clientul nu dispune ridicarea la timp a mărfii, conform punctului 6., Societatea are dreptul să o depoziteze pe cheltuiala clientului și este îndreptățită de asemenea să dispună, după trecerea unui nou termen rezonabil acordat pentru ridicarea mărfii, transportul acesteia către client. În acest caz cheltuielile aferente livrării sunt scadente cel mai târziu la primirea produselor de către client.
IX. Expedierea
- Dacă nu există o altă înțelegere, expedierea bunurilor de către Societate va avea loc în condițiile cele mai potrivite și pe calea cea mai favorabilă din punctul de vedere al costurilor, cu respectarea prevederilor cuprinse la paragraful II. Costurile suplimentare aferente expedierii, ce sunt generate de solicitările/preferințele clientului, vor fi suportat de către client.
X. Transferul riscului
- Riscul este transferat clientului dacă bunurile au fost expediate sau au fost ridicate de către acesta. Dacă din motive care îl privesc pe client, acesta întârzie să ridice bunurile, deși a fost notificat și acestea i-au fost puse la dispoziție, riscul îi aparține tot lui. Clientul pus în întârziere pentru neplata prețului preia riscul pierii fortuite a bunului.
XI. Primirea
- Clientul nu este îndreptățit să refuze primirea bunurilor pe motivul existenței unor defecte neînsemnate, care nu sunt de natură să afecteze în niciun mod utilizarea normală a bunurilor.
XII. Bunuri defecte
- Toate bunurile și/sau componentele acestora care prezintă defecțiuni și a căror cauză preexista la transferul de risc, fără a lua în considerare timpul de funcționare, dar care apar în termenul de garanție (prevăzut de legea română), vor fi, funcție de gravitatea defecțiunii: (i) gratuit reparate sau (ii) înlocuite cu bunuri de același fel, fără defecțiuni, executate din nou de către Societate. În măsura în care niciuna dintre variante nu este posibilă, clientul va putea obține reducerea corespunzătoare a prețului.
- Viciile (defectele) produselor vor trebui notificate în 2 zile lucrătoare de la data și momentul descoperirii acestora, însă nu mai târziu de expirarea termenelor de garanție.
- La sesizările cu privire la defecte, clientul poate să rețină din plăți acea parte care reprezintă o relație plauzibilă la defectul sesizat. Chiar și așa clientul poate să rețină părți din plată doar dacă s-a făcut o sesizare asupra căreia nu poate exista nici un dubiu. Dacă s-a făcut o sesizare fără temei, Societatea are dreptul de a cere restituirea cheltuielilor sale.
- Dacă reexecutarea ulterioară a bunurilor nu este realizată corespunzător, clientul poate, după caz, să solicite reducerea corespunzătoare a prețului sau să rezoluționeze/rezilieze contractul.
- Nu se pot formula pretenții pentru defecte care au doar devieri nerelevante de la structură conform înțelegerii dintre părți, pentru defecte care nu influențează semnificativ folosirea, pentru uzarea naturală sau pentru defecte care au apărut după transferul de risc ca urmare a manipulării defectuoase, a tratării forțate, a folosirii unui utilaj necorespunzător sau care apar urmare a unor influențe exterioare deosebite care nu sunt prevăzute în contract. Clientul nu are dreptul să pretindă despăgubiri pentru defecte sau urmările acestora în cazul unor schimbări sau lucrări de punere în funcțiune necorespunzătoare efectuate de către acesta sau de către terți.
- Pretenții ale clientului cu privire la cheltuielile aferente utilizării bunurilor ulterior livrării, în special cele legate de transport, deplasări, costuri pentru muncă și materiale, sunt excluse și nu intră în sarcina Societății în măsura în care cheltuielile se majorează pentru că obiectul livrării a fost ulterior transportat la altă destinație decât la sediul clientului, chiar dacă destinația corespunde cu locul folosinței.
- Clientul poate exercita un drept de regres asupra Societății, în condițiile legii române.
- Pentru solicitări privind daune interese este aplicabil cap. XV al acestor condiții (Alte solicitări de daune). Orice pretenții ale clientului față de Societate și furnizorii acesteia, altele decât cele menționate și reglementate în prezentul cap. pentru bunurile defecte sunt excluse.
XIII. Drept de proprietate industrială/dreptul de autor; situații litigioase
- În cazul în care anumite bunuri sunt fabricate în colaborare cu terți, astfel încât aceștia dețin un drept de proprietate industrială sau drept de autor în legătură cu aceste bunuri, dacă nu s-a convenit altfel, Societatea este obligată să livreze bunurile fără ca dreptul de proprietate industrială și dreptul de autor al terților să fie afectat. Dacă un terț are pretenții justificate de la clientul Societății pentru lezarea dreptului de proprietate intelectuală aferent livrărilor efectuate conform contractului, Societatea răspunde față de client – în termenul prevăzut de art. XII, pct. 2 – după cum urmează:
- Obligația Societății cu privire la plata de despăgubiri este supusă condițiilor prevăzute la art. XV.
- Obligațiile de mai sus revin Societății doar atât timp cât clientul informează Societatea neîntârziat (în scris) asupra pretențiilor avute de terți, nerecunoscând acestora nici o lezare și Societatea beneficiind de toate măsurile de apărare și negociere/mediere.
- În caz de lezare a dreptului de proprietate cauzată de client, sunt excluse orice fel de pretenții ale acestuia asupra Societății.
- De asemenea sunt excluse pretenții ale clientului în cazul în care lezarea dreptului de proprietate a fost cauzat de indicațiile speciale ale clientului, de o folosire a bunurilor ce nu a fost comunicată anterior către Societate sau de schimbarea livrării și folosirea împreună cu produse nelivrate de Societate către client.
- În caz de lezare a dreptului de proprietate sunt valabile clauzele prevăzute la pct. 1, lit. a) cu privire la pretențiile clientului, cât și în continuare clauzele art. XII.
- În cazul altor probleme de natură juridică sunt valabile clauzele art. XII.
XIV. Imposibilitate de executare a obligațiilor / Adaptarea contractului
- În cazul în care livrarea produselor este imposibilă, clientul este îndreptățit să ceară despăgubiri, cu excepția cazului în care Societatea nu este responsabilă de imposibilitatea livrării.
- În măsura în care intervin evenimente imprevizibile în sensul art. VIII, pct. 3, care schimbă esențial importanța economică sau conținutul livrării sau dacă acestea exercită o influență esențială asupra Societății, contractul va fi adaptat în mod corespunzător. Dacă acest lucru nu este realizabil din punct de vedere economic, Societatea, după ce constată dimensiunea evenimentului, chiar și în cazul în care (în prealabil) a fost convenită o prelungire a termenului de livrare cu clientul, are dreptul de a rezoluționa/rezilia în mod unilateral contractul. În acest caz, Societatea notifică neîntârziat clientul cu privire la rezoluțiune/reziliere.
XV. Alte solicitări de daune
- În cazul pretențiilor de daune, solicitate în conformitate cu legislația privitoare la garanția produselor, acestea se prescriu în condițiile Codului Civil Român și legii speciale.
XVI. Locul de jurisdicție și legislația aplicabilă
- Dacă clientul este profesionist (comerciant) instanțele de judecată competente pentru toate problemele litigioase directe sau indirecte, izvorâte din relația contractuală, sunt cele de la sediul Societății.
- Raporturile juridice izvorâte din prezentul contract sunt supuse legislației române în vigoare la data perfectării contractului.
XVII. Obligativitatea contractului
- Dacă una din clauzele contractului devine neaplicabilă sau își pierde valabilitatea, celelalte clauze rămân valabile. Acest lucru nu este valabil dacă menținerea contractului devine excesiv de oneroasă pentru una din părți.
UTILIZATOR: orice persoană fizică/juridică care vizitează și/sau interacționează cu site-ul ELECTROMETALURGIE SRL.
VÂNZĂTOR: societatea ELECTROMETALURGIE SRL (denumită în continuare ”Societatea”) cu următoarele date de identificare: CUI RO18839170, Nr. ORC J32/1003/2006, cu sediul în str. Stadionului 92, județul Sibiu, România, înregistrată la Oficiul Registrului Comerțului Sibiu sub nr. J32/1003/2006, cod unic de înregistrare 18839170, înregistrată în scopuri de TVA (RO)
CUMPĂRĂTOR/CLIENT: Orice persoană juridică care plasează o comandă în magazinul online https://www.electrometalurgie.com/shop/ și care a acceptat termenii și condițiile prezentului contract la distanță.
MAGAZINUL ONLINE: pagini web aparținând ELECTROMETALURGIE SRL, care se afla la adresa https://www.electrometalurgie.com/, respectiv la adresa https://www.electrometalurgie.com/shop/, prin intermediul căruia cumpărătorul/clientul are acces la informații privind produsele oferite spre vânzare de către ELECTROMETALURGIE SRL. În magazinul online ELECTROMETALURGIE SRL sunt puse la dispoziția cumpărătorilor spre vânzare produsele noastre care pot avea mai multe statusuri în funcție de disponibilitate și de solicitările individuale sau particularizate ale clienților.
BUNURI: produse puse la dispoziția compărătorului spre vânzare de către vânzător prin intermediul magazinului online ELECTROMETALURGIE SRL.
COMANDA ONLINE: comunicare online dintre vânzător și cumpărător, prin care cumpărătorul își manifestă intenția de a achiziționa bunuri de la vânzător, pe care acesta din urmă este de acord să le livreze, iar cumpărătorul este de acord să le plătească. Pentru produsele care nu se află în stocul curent de marfă sau pentru produsele individualizate, vânzătorul le poate produce în urma solicitării clientului, dar timpul estimativ de livrare pentru astfel de comenzi se va stabili de comun acord cu clientul la momentul încheierii contractului.
COMANDA CONFIRMATĂ: comanda efectuată online prin intermediul magazinului https://www.electrometalurgie.com/shop/ de către un cumpărător ale cărui date de identificare și detalii cu privire la comanda sa au fost validate prin mesaj la adresa de email a clientului sau telefonic ca urmare a contactului dintre acesta și operatorul serviciului suport clienți ELECTROMETALURGIE SRL.
CLIENT NOU: client care intenționează să achiziționeze produse din magazinul online https://www.electrometalurgie.com/shop/ pentru prima dată și care necesită o validare telefonică a comenzii efectuată de către operatorul serviciului suport clienți desemnat de către ELECTROMETALURGIE SRL.
- Plățile se efectuează direct în contul bancar al Societății, comisioanele fiind în sarcina clientului.
- Pentru primele trei comenzi efectuate de un client nou, plata se efectuează în avans, la momentul confirmării comenzii și a obligației de plată.
- Pentru clienții existenți în baza de date a ELECTROMETALURGIE SRL plata se va face, în baza facturii, în termen de 14 zile calendaristice de la data emiterii facturii.
- Clientul este de drept pus în întârziere de la data scadenței obligației de plată.
- Clientul poate să facă compensări doar pentru creanțele ce au fost stabilite de comun acord de către părți sau în temeiul unor hotărâri judecătorești definitive.
- Compensația operează de plin drept de îndată ce există două datorii certe, lichide și exigibile, oricare ar fi izvorul lor, și care au ca obiect o sumă de bani sau o anumită cantitate de bunuri fungibile de aceeași natură.
- Compensația este exclusă când:
- creanța rezultă dintr-un act făcut cu intenția de a păgubi;
- datoria are ca obiect restituirea bunului dat în depozit sau cu titlu de comodat;
- are ca obiect un bun insesizabil.
V. Anularea comenzii
- Vânzătorul își rezerva dreptul a anula comanda plasată de client/cumpărător, în oricare din următoarele cazuri:
- cardul/tranzacția nu este acceptat/ă de către banca emitentă;
- plata efectuată prin OP (virament bancar/internet banking), nu a fost procesată în 3 zile lucrătoare;
- livrarea prin curier/mijloacele de transport ELECTROMETALURGIE SRL nu a fost posibilă (ex. clientul nu poate fi găsit de curier telefonic și/sau fizic, la adresa indicată pentru livrarea bunurilor cumpărate, clientul refuză primirea bunurilor, etc.).
- În cazul anulării comenzii urmare a imposibilității de livrare din cauze imputabile clientului și în situația în care costurile livrării au fost suportate de vânzătoare, Societatea este îndreptățită la restituirea de către client a costului transportului.
- Pentru alte cauze de anulare a comenzii, niciuna din părțile implicate nu va pretinde/solicita daune.
VI. Matrițele
- Matrițele rămân în proprietatea Societății. În cazul în care, pentru fabricarea și livrarea unor produse particularizate pe bază de comandă este necesară crearea unor matrițe individualizate/particularizate, cota parte din costul acestora, plătită de către client, se calculează la prețul de cost. Dacă plata cotei părți din costul matrițelor a fost efectuată, Societatea se obligă să nu livreze către terți bunuri produse prin intermediul matrițelor anterior menționate, fără aprobarea clientului; după o perioadă de 5 (cinci) ani în care nu s-au mai efectuat livrări de bunuri produse prin intermediul acestor matrițele, Societatea are dreptul să dispună de ele (ex.: să le înstrăineze, distrugă, etc.).
VII. Dreptul de retenție
- Bunurile livrate rămân în proprietatea Societății până la achitarea lor integrală de către client.
- Clientul poate să uzeze de dreptul de retenție doar dacă Societatea nu-și execută obligația sa ce rezultă din același raport de drept. Pe perioada exercitării dreptului de retenție clientului îi este interzis a ipoteca bunurile și de a garanta în orice alt mod cu acestea. În caz de credit ipotecar, confiscare sau a altor dispoziții sau intervenții ale terților, clientul trebuie să informeze de îndată Societatea. În lipsa informării clientul va răspunde pentru toate prejudiciile ocazionate Societății.
- În cazul încălcării obligațiilor contractuale de către client, în special pentru întârzierea nejustificată a plății, Societatea este îndreptățită, după ce s-a scurs o perioadă rezonabilă de timp, acordată clientului pentru achitarea datoriei (ce nu va putea depăși 30 de zile), să rezilieze/rezoluționeze unilateral contractul și să recupereze bunurile. În această situație Clientul este obligat să restituie bunurile de îndată.
VIII. Termenele de executare și livrare a comenzii; Întârziere
- Termenele executare și livrare a comenzii stabilite se referă la momentul livrării de la sediul social al Societății, așa cum a fost menționat mai sus (III. Prețuri).
- Respectarea acestor termene este condiționată de primirea la timp de către Societate, din partea clientului, a tuturor documentelor, aprobărilor necesare, în special a planurilor, ca și de respectarea condițiilor de plată și a celorlalte obligații ale clientului. Dacă nu se îndeplinesc la timp aceste condiții prealabile, termenele se vor prelungi corespunzător; prelungirea nu este acceptabilă dacă întârzierile sunt cauzate de către Societate.
- Dacă nerespectarea termenelor este cauzată de forța majoră, cum ar fi (exemplificarea nefiind limitativă) mobilizare generală, război, revoltă sau incidente asemănătoare, cum ar fi (exemplificarea nefind limitativă) grevă, concedieri, atunci termenele limită se prelungesc corespunzător.
- Pentru întârzierile cauzate de către Societate, clientul poate – dacă dovedește că i s-a produs un prejudiciu – să ceară o despăgubire în valoare de 0,5%, pentru fiecare săptămână încheiată a întârzierii, dar nu mai mult de 5%, din prețul pentru acea parte a livrării care nu a putut fi folosită din cauza întârzierii.
- Clientul poate rezoluționa/rezilia de drept contractul, doar dacă întârzierea livrării este cauzată de Societate și aceasta depășește de două ori termenul de executare și de livrare a comenzii convenit de către părți. Rezoluțiunea/rezilierea nu va opera dacă clientul își manifestă voința ca executarea și livrarea comenzii să fie totuși efectuată.
- Dacă expedierea sau predarea se amână la cererea clientului cu mai mult de o lună, după avizarea că produsele sunt gata de livrare, acestuia i se pot calcula pentru fiecare lună începută costuri de depozitare de 0,5% din valoarea produselor depozitate, dar nu mai mult de (în total) 5%. Dovada costurilor de depozitare mai mari sau mai mici rămâne la aprecierea părților contractante.
- În cazul unor „contracte cadru” clientul trebuie să dispună ridicarea în totalitate a mărfii asupra căreia s-a convenit, cel mai târziu la ultimul termen fixat. Dacă clientul nu dispune ridicarea la timp a mărfii, conform punctului 6., Societatea are dreptul să o depoziteze pe cheltuiala clientului și este îndreptățită de asemenea să dispună, după trecerea unui nou termen rezonabil acordat pentru ridicarea mărfii, transportul acesteia către client. În acest caz cheltuielile aferente livrării sunt scadente cel mai târziu la primirea produselor de către client.
IX. Expedierea
- Dacă nu există o altă înțelegere, expedierea bunurilor de către Societate va avea loc în condițiile cele mai potrivite și pe calea cea mai favorabilă din punctul de vedere al costurilor, cu respectarea prevederilor cuprinse la paragraful II. Costurile suplimentare aferente expedierii, ce sunt generate de solicitările/preferințele clientului, vor fi suportat de către client.
X. Transferul riscului
- Riscul este transferat clientului dacă bunurile au fost expediate sau au fost ridicate de către acesta. Dacă din motive care îl privesc pe client, acesta întârzie să ridice bunurile, deși a fost notificat și acestea i-au fost puse la dispoziție, riscul îi aparține tot lui. Clientul pus în întârziere pentru neplata prețului preia riscul pierii fortuite a bunului.
XI. Primirea
- Clientul nu este îndreptățit să refuze primirea bunurilor pe motivul existenței unor defecte neînsemnate, care nu sunt de natură să afecteze în niciun mod utilizarea normală a bunurilor.
XII. Bunuri defecte
- Toate bunurile și/sau componentele acestora care prezintă defecțiuni și a căror cauză preexista la transferul de risc, fără a lua în considerare timpul de funcționare, dar care apar în termenul de garanție (prevăzut de legea română), vor fi, funcție de gravitatea defecțiunii: (i) gratuit reparate sau (ii) înlocuite cu bunuri de același fel, fără defecțiuni, executate din nou de către Societate. În măsura în care niciuna dintre variante nu este posibilă, clientul va putea obține reducerea corespunzătoare a prețului.
- Viciile (defectele) produselor vor trebui notificate în 2 zile lucrătoare de la data și momentul descoperirii acestora, însă nu mai târziu de expirarea termenelor de garanție.
- La sesizările cu privire la defecte, clientul poate să rețină din plăți acea parte care reprezintă o relație plauzibilă la defectul sesizat. Chiar și așa clientul poate să rețină părți din plată doar dacă s-a făcut o sesizare asupra căreia nu poate exista nici un dubiu. Dacă s-a făcut o sesizare fără temei, Societatea are dreptul de a cere restituirea cheltuielilor sale.
- Dacă reexecutarea ulterioară a bunurilor nu este realizată corespunzător, clientul poate, după caz, să solicite reducerea corespunzătoare a prețului sau să rezoluționeze/rezilieze contractul.
- Nu se pot formula pretenții pentru defecte care au doar devieri nerelevante de la structură conform înțelegerii dintre părți, pentru defecte care nu influențează semnificativ folosirea, pentru uzarea naturală sau pentru defecte care au apărut după transferul de risc ca urmare a manipulării defectuoase, a tratării forțate, a folosirii unui utilaj necorespunzător sau care apar urmare a unor influențe exterioare deosebite care nu sunt prevăzute în contract. Clientul nu are dreptul să pretindă despăgubiri pentru defecte sau urmările acestora în cazul unor schimbări sau lucrări de punere în funcțiune necorespunzătoare efectuate de către acesta sau de către terți.
- Pretenții ale clientului cu privire la cheltuielile aferente utilizării bunurilor ulterior livrării, în special cele legate de transport, deplasări, costuri pentru muncă și materiale, sunt excluse și nu intră în sarcina Societății în măsura în care cheltuielile se majorează pentru că obiectul livrării a fost ulterior transportat la altă destinație decât la sediul clientului, chiar dacă destinația corespunde cu locul folosinței.
- Clientul poate exercita un drept de regres asupra Societății, în condițiile legii române.
- Pentru solicitări privind daune interese este aplicabil cap. XV al acestor condiții (Alte solicitări de daune). Orice pretenții ale clientului față de Societate și furnizorii acesteia, altele decât cele menționate și reglementate în prezentul cap. pentru bunurile defecte sunt excluse.
XIII. Drept de proprietate industrială/dreptul de autor; situații litigioase
- În cazul în care anumite bunuri sunt fabricate în colaborare cu terți, astfel încât aceștia dețin un drept de proprietate industrială sau drept de autor în legătură cu aceste bunuri, dacă nu s-a convenit altfel, Societatea este obligată să livreze bunurile fără ca dreptul de proprietate industrială și dreptul de autor al terților să fie afectat. Dacă un terț are pretenții justificate de la clientul Societății pentru lezarea dreptului de proprietate intelectuală aferent livrărilor efectuate conform contractului, Societatea răspunde față de client – în termenul prevăzut de art. XII, pct. 2 – după cum urmează:
- Obligația Societății cu privire la plata de despăgubiri este supusă condițiilor prevăzute la art. XV.
- Obligațiile de mai sus revin Societății doar atât timp cât clientul informează Societatea neîntârziat (în scris) asupra pretențiilor avute de terți, nerecunoscând acestora nici o lezare și Societatea beneficiind de toate măsurile de apărare și negociere/mediere.
- În caz de lezare a dreptului de proprietate cauzată de client, sunt excluse orice fel de pretenții ale acestuia asupra Societății.
- De asemenea sunt excluse pretenții ale clientului în cazul în care lezarea dreptului de proprietate a fost cauzat de indicațiile speciale ale clientului, de o folosire a bunurilor ce nu a fost comunicată anterior către Societate sau de schimbarea livrării și folosirea împreună cu produse nelivrate de Societate către client.
- În caz de lezare a dreptului de proprietate sunt valabile clauzele prevăzute la pct. 1, lit. a) cu privire la pretențiile clientului, cât și în continuare clauzele art. XII.
- În cazul altor probleme de natură juridică sunt valabile clauzele art. XII.
XIV. Imposibilitate de executare a obligațiilor / Adaptarea contractului
- În cazul în care livrarea produselor este imposibilă, clientul este îndreptățit să ceară despăgubiri, cu excepția cazului în care Societatea nu este responsabilă de imposibilitatea livrării.
- În măsura în care intervin evenimente imprevizibile în sensul art. VIII, pct. 3, care schimbă esențial importanța economică sau conținutul livrării sau dacă acestea exercită o influență esențială asupra Societății, contractul va fi adaptat în mod corespunzător. Dacă acest lucru nu este realizabil din punct de vedere economic, Societatea, după ce constată dimensiunea evenimentului, chiar și în cazul în care (în prealabil) a fost convenită o prelungire a termenului de livrare cu clientul, are dreptul de a rezoluționa/rezilia în mod unilateral contractul. În acest caz, Societatea notifică neîntârziat clientul cu privire la rezoluțiune/reziliere.
XV. Alte solicitări de daune
- În cazul pretențiilor de daune, solicitate în conformitate cu legislația privitoare la garanția produselor, acestea se prescriu în condițiile Codului Civil Român și legii speciale.
XVI. Locul de jurisdicție și legislația aplicabilă
- Dacă clientul este profesionist (comerciant) instanțele de judecată competente pentru toate problemele litigioase directe sau indirecte, izvorâte din relația contractuală, sunt cele de la sediul Societății.
- Raporturile juridice izvorâte din prezentul contract sunt supuse legislației române în vigoare la data perfectării contractului.
XVII. Obligativitatea contractului
- Dacă una din clauzele contractului devine neaplicabilă sau își pierde valabilitatea, celelalte clauze rămân valabile. Acest lucru nu este valabil dacă menținerea contractului devine excesiv de oneroasă pentru una din părți.